Beş un derneğinden KKTC çıkarması

Türk un sanayisinin büyük bir kısmını temsil eden Güneydoğu, Dicle ve Anadolu Un Sanayicileri tarafından KKTC’de düzenlenen “2019/2020 Hasat Yılı ve Hasat Sonrası” panelde bir ilk gerçekleşti. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, toplantıda buğday satış fiyatını açıkladı. Buna göre; Yerli Anadolu Kırmızı Sert No:2 ile ithal 12,5 protein ekmeklik buğdayları 1.450 TL/tondan, ithal 13,5 protein ekmeklik buğdayları 1.475 TL/tondan satışa açıldı.

Anadolu Un Sanayicileri Derneği (AUSD), Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) ve Dicle Un Sanayicileri Derneği’nin (DUNSAD) işbirliğinde 18-20 Ekim 2019 tarihleri arasında Kıbrıs’ta “2019/2020 Hasat Yılı ve Hasat Sonrası Öngörüleri “ konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıya; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Orhan Ercan, AUSD Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Özkaşıkçı, GUSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak, GUSAD Onursal Başkanı Erhan Özmen, Çukurova Un Sanayicileri Derneği (ÇUSD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Bağış, Ege Un Sanayicileri Derneği (EUSD ) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan ve Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ile derneklerin yönetim kurulu üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

TMO BUĞDAY SATIŞ FİYATINI KKTC’DE AÇIKLADI
Toplantıda, TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, buğday satış fiyatlarını açıkladı. Daha önceki yıllarda buğday alım ve satış fiyatı birlikte açıklanırken, bu yıl sadece alım fiyatı açıklanmıştı. Güldal, konferans yaptığı konuşmada yeni sezona ilişkin ülkemiz ve dünya hububat piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. 2019 yılına ilişkin hububat üretim rakamları, piyasa fiyatları ve öngörüleri değerlendiren Güldal, TMO olarak hasadın bitmesini müteakip bir sonraki sezona kadarki süre zarfında atılacak adımların planlandığını aktardı. Güldal, “Anlık olarak hem yurt içi hem dünya piyasalarını, fiyat hareketlerini takipteyiz. Kurumumuz stoklarının piyasa istikrarının sigortası olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda iç alımlarımıza ilave olarak doğru zamanda ithalat yoluyla buğday ve arpa stoklarımızı takviye ettik ve etmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte piyasalarda istikrarı korumak için her türlü gerekli tedbiri alacağız” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2019/2020 dönemi satış politikaları ve kasım ayı sonuna kadar geçerli satış fiyatlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Yerli Anadolu Kırmızı Sert No:2 ile ithal 12,5 protein ekmeklik buğdayları 1.450 TL/tondan, ithal 13,5 protein ekmeklik buğdayları 1.475 TL/tondan, yerli ve ithal arpaları ise 1.225 TL/tondan satışa açıyoruz. Yeni sezonun ilk satış fiyatlarının memleketimiz ve sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Üretim ve ticaretin hassas bir denge işi olduğunu belirten Güldal, “Bu sektöre alın terini akıtan üreticilerimiz ve bu nimeti sofralarımıza taşımak için emek veren sanayicilerimiz, bizler için kıymetlidir. Bizler emeklerinizin değerini görüyor ve bu hizmetlerin karşılığını verebilmek adına elimizden gelen tüm gücümüzle destek olmak için çalışıyoruz. Alacağımız kararlar ve uygulayacağımız politikalarla ülke menfaatimizi gözetmek başta olmak üzere siz sanayicilerimizin başarılarına da katkı sağladığımıza inanıyoruz. Nitekim un ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ikinci olmamız, son 10 yılda un ihracatımızı 2 katına, makarna ihracatımızı 6 katına, yumurta ve beyaz et ihracatımızı 4 katına çıkarmamız bu başarının göstergesi” diye konuştu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AUSD Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Özkaşıkçı ise sektörün devletle olan ilişkilerine değinerek gelecek dönemlerde de devletle ilişkilerin en iyi ve en üst düzeyde olması için çalışacaklarını ifade etti. Özkaşıkçı; “Ekmek, Türk halkının en önemli besin kaynağı. Fiyatları arttıramıyoruz. Çünkü buğday da ekmek de siyasi bir ürün. Buğday üretiminin artması için ya fiyat arttıracağız ya da çiftçiye destek vereceğiz” dedi.

Kaynak: Değirmenci Dergisi