TR
Select Language

“Tahıl değirmenciliğinin potansiyelini arttıracak projelerimiz var”

31/01/2018

Değirmenci Dergisi'nin bu ayki konuğu Libya’dan Benghazi National Milling Company Mühendisi Vehbi El BESYONI. 50 yıla yakın bir süredir hizmet veren Benghazi National Milling Company un, kepek ve irmik üretimi gerçekleştiriyor.

Tesislerinde günde 1200 ton ekmeklik buğday unu üretimi gerçekleştirdiklerini belirten El Besyoni, Bingazi, Ebyar, El Meraç, Kazablanka ve Tobruk şehirlerinde bulunan depolama silolarının da 120 bin ton kapasiteye sahip olduğunu ekliyor. Besyoni, gelecekte liman yakınındaki tahıl depolama alanlarına yönelikler yatırımlar gerçekleştirmek istediklerini, mevcut değirmenlerinde bakım çalışmaları da yürüteceklerini açıkladı.

Benghazi National Milling Company’nin operasyonları, kullandığı teknolojiler, hammadde ihtiyacı ve gelecek planları ile ilgili detayları firmanın mühendisi Vehbi El Besyoni’den alıyoruz.

Sayın El Besyoni, firmanız Benghazi National Milling Company hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç yılında kuruldu ve bugünlere nasıl geldi?
Benghazi National Milling Company, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı üretim ve sanayi nitelikli genel bir şirket. Benghazi National Milling Company, 1971 yılında kurulmuş olup, 1984 yılında bazı eklentiler yapılmış ve yem sanayi ile hububat siloları alanına girmiştir.

Firmamız, değirmencilik sektöründe un, kepek ve irmik üretimi gerçekleştiriyor. İkinci ürün olarak makarna üretiyoruz; üçüncü ürün olaraksa tüm türleriyle hayvan yemi üretiyoruz. Firmamızın diğer bir uzmanlık alanı ise hububat depolama silolarıdır. Son olarak ürünlerimizi Libya içerisinde ve özellikle ülkenin kuzey kesiminde pazarlıyoruz.

Denetim merkezimiz Bingazi şehrinde; tahıl değirmenlerimiz ise El Mereç ve Tobruk şehirlerinde bulunuyor. Tesislerimiz günde 1200 ton ekmeklik un (Fine Flour) üretim kapasitesine, yine katı üretim hattı üzerinden günlük 300 ton irmik üretim kapasitesine sahip. Bingazi, Ebyar, Kazablanka ve Tobruk şehirlerinde bulunan yem fabrikalarımızda saatte 160 ton üretim gerçekleştiriyoruz. Makarna fabrikamız ise Bingazi şehrinde yer alıyor ve 4 hat üzerinde günde 120 ton üretim yapılıyor. Depolama siloları Bingazi, Ebyar, El Meraç, Kazablanka ve Tobruk şehirlerinde olup, 120.000 ton kapasiteye sahiptir. Sadece hububat depolamak için tahsis edilmiş olup fabrikalara bağlı değildir.

Üretim tesisiniz, kapasiteniz ve kullandığınız teknolojiler ile ilgili bize neler söyleyebilirsiniz?
Öğütme alanında kullanılan teknolojiler vals ve kuru nemlendirme sistemleridir. Ayrıca gayet ince temizleme sistemi, merkezi tartım cihazı, otomatik ve manuel işletme sistemimiz de bulunmaktadır. Eski ve yeni tüm değirmenler İtalyan Ocrim şirketinin üretimidir; yem fabrikası ve makarna fabrikası ise  üretimidir.

Hammadde durumunuz nedir? Hammadde ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz?
Yumuşak buğday alımı hukuki satın alım yoluyla ve bu konuda uzman uluslararası şirketler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bizim kayıt altına aldığımız ve şirkette tescil edilen hububat ise genellikle Libya limanlarına yakın olması nedeniyle Karadeniz ve hububat üreten Avrupa Birliği ülkelerinden temin ediliyor. Söz konusu hububat çoğunlukla yumuşak buğday,  ve sarı mısırdan oluşuyor. Sert buğday ise talebin en yoğun olduğu Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’dan temin ediliyor. Bunun yanında, az miktarda da olsa nitelikli yerel sert buğday da kullanıyoruz.

Tüm hububat ham maddeleri (farklı türden buğdaylar ve diğer maddeler) ulusal teknik ve ölçü standartları merkezi tarafından düzenlenen Libya Ölçü Standartlarına tabi bulunmaktadır. Bu kurul hukuken yetkili merci olup, ayrıca üretilen diğer maddeler de Libya standartlarına tabidir. Yine teknik kontrol için getirilen gıda maddeleri de Libya’ya girişinden önce sınır kapılarında kontrol edilmekte olup, bu kontrolü yapan kurum Ulusal Gıda Maddeleri ve Zirai Ürünler Kontrol Merkezidir.

Ülkenizdeki un ve unlu mamuller tüketim alışkanlıkları hakkında bilgi verebilir misiniz? Un ülkenizde en çok hangi ürünlerin üretiminde kullanılıyor?
Ülkemiz Libya destek sistemine sahip olması nedeniyle ekmek fiyatları bakımından dünyadaki en ucuz ülkedir. Zira buğday, değirmen şirketleri tarafından uluslararası fiyatlar doğrultusunda satın alınıyor ve buğday değirmen şirketleri tarafından buğday fonuna uluslararası fiyatlarla aktarılıyor. Ardından yıllık olarak yaklaşık 1.500.000 ton civarında buğday yıllık tüketim oranları doğrultusunda destek fiyatından fırınlara satılıyor. Libya 1980’li yıllarda buğday ithal ederken, modern fırınların inşası noktasında hızlı bir sıçrayış gerçekleştirmiş ve daha fazla un üretir hale gelmiştir.

Libya ekmeği çoğunlukla Türk ekmeğine benzemekte olup, yerel un tüketimi yılda 135 kg’ı aşmaktadır. Buğday unu, taze beşeri gıda alanında kullanılıyor, sert irmikten elde edilen katı buğday ürünü ise Libya’daki temel yiyeceklerden biri olan kuskus üretiminde kullanılıyor. Diğer yandan yumuşak irmik ise makarna sanayisine dahil oluyor ve sert un değirmenlerinin de doğrudan makarna sanayisi ile ilişkisi bulunuyor. Kepek ise yem sanayinde kullanılan ikincil bir üründür.

Gelecekle ilgili hedefleriniz nelerdir? Gelecekte yatırım yapmayı planlıyor musunuz?
Hedeflerimiz arasında, daha çok limanlara yakın olarak hububat depolama alanında geleceğe yönelik yatırım projeleri ya da mevcut değirmenlerin geliştirilmesi, bakım çalışmaları, işletim gereksinimlerinin karşılanması, model değirmenlerde dişli aletlerinin yenilenmesi ve yumuşak buğday üretimi için ziraat yatırımlarına yönelik, özellikle de tahıl değirmenciliğini büyük ölçüde arttıracak projeler bulunmaktadır.

Türkiye değirmencilik sanayisindeki büyük ilerlemeyi görmüş biri olarak, önümüzdeki İDMA fuarı için ve özellikle önceki iki İDMA fuarını gerçekleştirenler için başarılar diliyor, bu konuya önem gösteren Değirmenci Dergisi’ne de teşekkürlerimi sunuyorum.

Diğer Haberler
MEDYA PARTNERLERİ
DESTEKLEYEN KURUMLAR